Výsledky Zamestnaneckého grantového programu 2024

Aj v 21. ročníku nášho Zamestnaneckého grantového programu sa zapojil veľký počet zamestnancov a zamestnankýň Orangeu, ktorí spolu predložili 68 projektov. Hodnotiaca komisia odporučila podporiť až 60 projektov, čo predstavuje doteraz najvyšší počet podporených projektov od vzniku programu. Nadácia Orange už po druhý krát v programe prerozdelila sumu 50 000 eur z finančného daru od spoločnosti Orange Slovensko.

Zamestnanci a zamestnankyne Orangeu predložili inšpiratívne projekty, v ktorých sa budú priamo angažovať aj ako dobrovoľníci, v oblastiach ochrany a tvorby životného prostredia, podpory kultúrnych aj voľnočasových aktivít, podpory vzdelávania v oblasti digitálnych zručností, poskytovania sociálnej pomoci či rozvoja komunít. V rámci podporených projektov budú spolupracovať s 33 mimovládnymi organizáciami, s 15 školami (materské, základné, stredné), so 6 samosprávami, ale i s 5 neformálnymi skupinami a 1 zariadením sociálnych služieb.

Z projektov bude benefitovať odhadom až 25 391 ľudí. S prípravou a organizáciou aktivít plánuje pomáhať 1 241 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok, z toho 82 zamestnancov a zamestnankýň, ktorí spolu venujú odhadom 46 228 hodín.

Najviac projektov sa bude realizovať v Bratislavskom kraji v počte 21, nasleduje Banskobystrický kraj, kde prebehne 12 projektov. Nezaostáva však ani Trenčiansky kraj s 8 projektami a v Nitrianskom kraji bude realizovaných 6 projektov. Menej projektov sa bude realizovať v Žilinskom kraji (4 projekty), Košickom (3 projekty) a Prešovskom kraji (3 projekty). V Trnavskom kraji budú prebiehať 2 projekty a 1 projekt bude realizovaný vo viacerých krajoch.

Hodnotiaca komisia pozostávala zo 6 hodnotiteliek, zástupkýň Orange Slovensko, Centra pre filantropiu a regionálnych dobrovoľníckych centier z Bratislavy, Nitry a Žiliny. Hodnotiteľky odporučili podporiť projekty, v ktorých zamestnanci a zamestnankyne ukázali svoju angažovanosť a zapojenie sa do realizácie projektu.

Projekty, ktoré zaujali najviac

Hodnotiacu komisiu zaujal projekt Školská úžitková záhrada, v ktorom bude zamestnankyňa Orangeu spolupracovať so Základnou školou Jerguša Ferka v Košútoch. Komunita rodičov spoločne vytvorí prírodnú záhradu, v ktorej sa budú deti učiť od svojich rodičov a starých rodičov pozorovaním, skúmaním a vlastnou prácou pri environmentálnych aktivitách. Takýmto spôsobom sa efektívne využije školský pozemok a prepoja sa rôzne generácie.

V projekte, zameranom na rozvoj digitálnych zručností, Digi bez chyby chce predkladateľka projektu podporiť digitálnu formu výučby a vzdelávanie v oblasti bezpečnosti v online svete na Základnej škole v Jedľových Kostoľanoch. V rámci projektu zrealizuje prednášku o online bezpečnosti a taktiež budú žiaci vedení k aktivitám v prírode, mimo online sveta, ktoré vyzdvihnú dôležitosť ochrany prírody.

Zaujímavý projekt UX Forum – meet-up profesionálov a nadšencov UX dizajnu predložil aj zamestnanec Orangeu, ktorý sa priamo angažuje v komunitnej skupine UX Forum, snažíiacej sa o rozvoj dizajnu na Slovensku. V rámci projektu zorganizuje sériu stretnutí, ktoré poskytnutú priestor pre odborné prednášky a workshopy, ktoré pomôžu UX dizajnérom rozvíjať sa. Zároveň umožnia prepojenie profesionálov z rôznych oblastí a vytvoria priestor pre juniorov na získanie skúseností a rady od skúsenejších kolegov.

Projekt s názvom Holokaust v roku 2024 predložil zamestnanec v spolupráci s Gymnáziom J. M. Hurbana v Čadci, ktorú ako študent navštevoval. Projekt má ambíciu priniesť kvalitné vzdelávacie prednášky s odborníkmi spojené s diskusiou a premietaním filmu na podporu kritického myslenia a rozvoja vedomostí o histórii, keďže v regióne absentujú edukatívne programy, diskusie či kultúrne aktivity pre mládež.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa rozhodli predložiť projekt a držíme palce podporeným projektom pri ich realizácii.

xlsx

Podporené projekty ZGP 2024 (111.40 KB)

file_download
xlsx