Otvorili sme Orange Digital Center – bezplatné digitálne vzdelávacie centrum pre všetkých

Až 54 % respondentov si myslí, že kvalita vzdelávania v oblasti digitálnych technológií na Slovensku je slabšia ako v ostatných krajinách EÚ. 64 % Slovákov pritom verí, že digitálne zručnosti budú čoraz dôležitejšie pre uplatnenie na trhu práce. Orange Slovensko spoločne s Nadáciou Orange sa preto rozhodli otvoriť Orange Digital Center (ODC) – inovatívny vzdelávací priestor v srdci Bratislavy.

ODC bude prístupné bezplatne pre všetkých, ktorí chcú rozvíjať svoje digitálne zručnosti, či už ide o deti, dospelých alebo seniorov, s osobitným dôrazom na skupiny, ktoré bežne k technológiám či vzdelávaniu v tejto oblasti nemajú prístup.

 

Digitálne vzdelávanie v kocke pre všetkých

ODC ponúkne kurzy pre všetkých – deti a mladých ľudí, dospelých i seniorov a pokryje témy od základov práce s počítačom, cez kybernetickú bezpečnosť až po pokročilé programovanie. Svoju vzdelávaciu činnosť začne 30. septembra sériou workshopov zameraných na digitálnu bezpečnosť, ktorá je v dnešnej dobe čoraz dôležitejšou témou.

„ODC je globálna iniciatíva skupiny Orange vytvorená s cieľom zabezpečiť digitálnu rovnosť v každej krajine, v ktorej pôsobíme,“ uviedla Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, generálna riaditeľka Orange Europe. „Sme presvedčení, že prístup k digitálnym zručnostiam je kľúčom k sociálnej a ekonomickej prosperite. Otvorenie ODC na Slovensku je významným míľnikom pre túto misiu a verím, že toto centrum podporí mnohých ľudí pri prekonávaní digitálnej priepasti.“

Orange Digital Center sídli na Legionárskej 10 v Bratislave a je už v poradí 23. na svete a 6., ktoré sa v Európe v rámci skupiny Orange otvorilo. Záštitu nad otvorením ODC si zobral Magistrát hlavného mesta Bratislavy, čo umocňuje jeho význam pre miestnu komunitu a jej prístup k digitálnemu vzdelávaniu.

 

Význam a dôležitosť digitálneho vzdelávania potvrdzuje aj prieskum

Výsledky nedávneho prieskumu, ktorý pre Orange realizovala prieskumná agentúra Group M, ukázali niekoľko zásadných trendov. Až 54 % respondentov si myslí, že kvalita vzdelávania v oblasti digitálnych technológií na Slovensku je slabšia ako v ostatných krajinách EÚ. Digitálne zručnosti sú pritom pre budúcnosť kľúčové – 64 % Slovákov verí, že budú čoraz dôležitejšie pre uplatnenie na trhu práce. Necelé 2/3 bežnej Slovenskej popolácie ich využíva v každodennom živote, v práci alebo v škole. Tí, ktorí majú záujem o vzdelávanie v tejto oblasti, často narážajú na finančné bariéry alebo nedostatok kvalitných vzdelávacích programov. Až 37 % opýtaných uviedlo, že nemajú dostatok finančných prostriedkov na vzdelávanie a 35 % považuje osnovy a metódy výučby digitálnych zručností na školách za zastarané.

„Digitálne zručnosti sú dnes nevyhnutné pre každodenný život, ako potvrdili aj výsledky nášho prieskumu. Poznanie verejnej mienky nás uistilo v tom, že bezplatné a prezenčné vzdelávanie, ktoré ODCéčko prináša, môže prispieť k zlepšeniu  prístupu k digitálnemu vzdelávaniu každému, kto má záujem,“ vysvetľuje správkyňa Nadácie Orange, Andrea Ungvölgyi.

 

Prieskum-digitalnych-zrucnosti

 

Nadácia Orange sa digitálnemu vzdelávaniu venuje dlhodobo

Nadácia Orange sa dlhodobo venuje znižovaniu digitálnej nerovnosti. Jej cieľom je podporovať digitálne zručnosti pre všetky skupiny obyvateľstva, a tým prispievať k ich  ľahšiemu zvládaniu výziev dnešnej digitálnej doby či lepšiemu uplatneniu na trhu práce. „Nadácia Orange neustále hľadá spôsoby, ako zlepšiť prístup k digitálnym technológiám a práve novootvorené ODCéčko je dôležitým krokom v tomto úsilí. Sme presvedčení, že vzdelávanie by malo byť prístupné pre všetkých, a to bez ohľadu na vek či sociálne postavenie. Stačí len chcieť,“ dodáva Andrea Ungvölgyi.

Otvorenie Orange Digital Center ešte viac utvrdzuje záväzok Nadácie Orange k znižovaniu digitálnej nerovnosti a podpore vzdelávania ako nástroja na budovanie lepšej budúcnosti pre jednotlivcov a celú našu spoločnosť.

 

Vzdelávacie aktivity v rámci Orange Digital Center budeme realizovať v spolupráci s našimi strategickými partnermi:

  • Aj Ty v IT – kurzy programovania pre dievčatá a ženy
  • Logiscool – workshopy programovania pre deti a mladých (mobilné aplikácie, základy programovania, digitálna grafika)
  • Programko – vzdelávanie pre dospelých – web design, UI/UX, testing, lego workshopy pre deti
  • DigiQ – vzdelávanie pre seniorov – základy práce s počítačom, mobilom, online bezpečnosť a iné
  • Openlab – poobedné kurzy pre teanegerov – vývoj aplikácii pre mobilné zariadenia

 

A ako vzdelávacie centrum Orange Digital Center vznikalo?

Zdieľajte dobrú správu